A boltokban kapható tejfajták

Fogyasztási tejek


Tej. Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy palackban, hőkezelten, változó zsírtartalommal kerül forgalomba.
Laktózmentes tej: a tejcukrot (laktózt) megemészteni képtelen fogyasztóknak készül.
Diétás tej: kevés a cukor- és zsírtartalma.

 

Tartósított termékek


A sűrített tejet cukrozva, tubusban vagy dobozokban árusítják. Összes szárazanyag-tartalma 70%, cukortartalma 42%.
A tejpor vákuumos porlasztó szárítással készülő, púderszerű anyag. A zsíros tejpor zsírtartalma 26%, a sovány tejpor nem tartalmaz zsírt. A tejpornak vízben jól kell oldódnia.


Tejkészítmények


A tejszín édes ízű, a nyers tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A habtejszín 30%, a kávétejszín 16% zsírt tartalmaz.
A tejföl édes tejszínből savanyítással készül. Csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, homogén, sűrűn folyós készítmény. Zsírtartalma 16%.
A tarhó mely juhtejből készült, és a birka gyomrával oltják be. Íze hasonlít a tejfölre és, a sűrűbb joghurtra.
A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből egyedi baktériumkultúrával való beoltás és alvasztás után készül. Csontfehér színű, aromája jellegzetes, gazdagabb a közönséges aludttejénél. Kiváló étrendi hatású.
A kefir tejből készül, különleges kefirkultúrával való beoltással. Kevés (kb. 1%) alkoholt és szénsavat is tartalmaz. Kellemes, kocsonyás állagú, üdítő hatású ital.
Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej. A tejzsír az aludttej tetejére kerül az állás közben, ami eredetileg a tejföl.


Tejtermékek


A túró a lefölözött aludttej felforralása után kicsapódó kazein. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható.
A sajt savanyított és felfőzött tejből készül préseléssel. Általában baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik.
A vaj a tejföltől elválasztott tejzsír. Szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.
Az író a vajgyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, tejhez hasonló színű folyadék. Kereskedelemben általában nem kapható.
A tejsavó a túrókészítés mellékterméke, az íróhoz hasonlóan savanykás ízű, de azzal ellentétben opálosan átlátszó folyadék.
Az ordát főleg Erdélyben készítik. Kellemes, édeskés íze van, sok vitamint tartalmaz. Esetleg különböző fűszereket (főleg kaprot) adnak hozzá.


 

 

Sajtvásárlás

Újpalota piac
Érdeklődés / Rendelésfelvétel
70 500 5239


Szentendre
Bükköspataki piac (Szerda és Szombat)

Szimpla kerti piac (Vasárnap)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Fehér József
30/254-4528


 Csepel piac (Péntek)

Vahot utcai piac (Szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Gyarmati Rudolf 
36/70-311-6088


Hunyadi piac (Péntek, szombat)

Lehel piac (Péntek, szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Zsótér Zsolt
36/30-381-1481


Debrecen
Nagy Mihály kert 57/B
Érdeklődés / Rendelésfelvétel

+36-20-386-8628

Nárcisz Birtok Kézműves Sajtmanufaktura

Magyarország H-4002 Debrecen, Nagy Mihály kert 57/B

 

Mircz Nárcisz
Sajtmester
narcisz@goldweb.hu
+36 20/335-9620 

 

Weboldalunkat eddiglátogató nézte meg. Köszönjük!