A sajtfogyasztásról

 Az élelmiszerek választékában a sajt különleges helyet foglal el. Bőségesen tartalmazzák a szervezet részére szükséges fehérjéket, zsírokat ásványi anyagokat, vitaminokat. Különböző sajtot lehet kapni. Az enyhe íztől a fűszeresig pikánsig kenhető lágytól a reszelni való keményig. Nagy választék az energiaszegény sovány sajtoktól a nagy zsírtartalmú tejszínsajtokig.

A sajt és az egészség Szerte a világon sokan szeretjük a sajtot. Fehérjét és a zsírját a szervezet könnyen gyorsan feldolgozza. Bő a sajtválaszték gazdag az ízskálája. Ezért lehetőség nyílik hogy étrendünkben sokoldaluan használjuk.

Zöldség-és gyümölcsfélékkel, tésztafélékkel, hússal hallal sajtok különböző előételek, ízletes levesek, főzéséhez használják. Lepényeket és süteményeket is készítenek belőle.

Valamely sajt neve általában attól a várostól, falutól, helységtől ered, ahol először készítették. Franciaországban rokfor, a kamamber, a brie. Olaszországban a parmezán és a gorgonzola. Hollandiában az edámi és a gouda. Angliában a cseddár és a stilton. Nálunk óvári sajt, és a göcseji sajt. Orosz sajtok közül a jaroszlavi, az altáji, a minszki, a kárpáti, az észt.

Az ömlesztett sajtoknak gyakran fantázia nevük van. Ilyenek a mackó, a csárdás. A sajt készítés során ma már a sajtok alakját is változtatják. Angliában ananász formájú sajtot is készítenek. A szív alakú sajt Franciaországra jellemző. Belgiumban négyszög alakú a négy évszak nevű sajt.
Mielőtt a sajt az üzletekbe kerülne, többszörös ellenőrzésen megy át. A sajt vizsgálata nagyon fontos. Mielőtt az üzemből kiszállítják a raktárakba, meghatározzák zsír és víztartalmukat. Érzékszervi birálat útján minőségi osztályokba sorolják őket. A sajtokat úgy bírálják el, hogy egy bizottság minősíti olyan szempontok szerint, hogy íz, szag, állomány és lyukacsozottság.

 

Megjelenés szerinti csoportosítás:

- szabályos kerek, lyukas sajtok(pl.Ementáli, Edami, Trapista,)

- szabálytalan lyukazottságú, röghézagos sajtok (pl.Óvári, Lajta, Göcsej Csemege,

- lyukak nélküli, zárt tésztájú sajtok(pl.Parmezán)

- nemes penésszel erezett vagy nemespenész-bevonatú sajtok(pl.Márványsajt, Gorgonzola, Camembert)

 

Zsírtartalom szerinti csoportosítás:

- Magas zsírtartalmú sajtok:legalább 60%,
- Zsíros sajtok: legalább 40%,
- Félzsíros sajtok: legalább 20%,
- Sovány sajtok: legalább 20% alatti zsírtartalom.

 

Nedvességtartalom tésztaállomány,érlelés módja szerinti csoportosítás:

- friss sajtok,
- lágy sajtok,
- félkemény sajtok,
- kemény sajtok,
- kecskesajtok,

 

Szárazanyag-tartalom szerinti csoportosítás:

- Friss sajtok: 30% szárazanyag-tartalommal(pl. Bojár friss sajt). Ízük enyhe finom.

- Lágy sajtok: 40% szárazanyag-tartalommal(pl.Camembert, Rahm-Brie). Ízük édeskés,ízletes.

- Félkemény sajtok: 50% szárazanyag-tartalommal(pl.Pyrenero). Ízük selymes.

- Kemény sajtok: 50% szárazanyag-tartalommal(pl.Parmezán). Ízük pikáns,erős,fűszeres.

- Kecskesajtok: 45% szárazanyag-tartalommal. Ízük krémes.

 

Mitől egészséges?

A sajt nemcsak ízletes csemege,hanem rendkívül egészséges táplálék is. A tej szinte minden összetevője - a fehérjék, zsírok, ásványi sók, és különféle vitaminok - majdnem teljesen átkerül a sajtokba. Különféle válfajai értékes fehérjeforrások, és főleg a legfontosabb tej-fehérjét, a kazeint tartalmazzák. Zsírtartalmuk különböző(10-60%), és az állati eredetű zsíradékokra jellemzően jórészt telített zsírsavak találhatók bennük. A sajt egyik legfontosabb kalciumforrás,mely elengedhetetlen ásványi anyag az egészséges csontrendszerhez. A sajtok jelentős mennyiségű foszfort,A- és B2- vitamint is tartalmaznak és B12-vitamin is található bennük.

 

Fogyasztási tanácsok

Az étrendben meghatározott helye van, a népi bölcsesség szerint "a sajt bezárja a gyomrot". Ugyanis megváltoztatja ízérzékelésünket. Rejtett értékei miatt szinte simogatja a szájpadlásunkat és előkészíti a még kellemesebb édességek élvezetét.Még teljesebb a gasztronomiai élmény, ha a sajtokat a hozzájuk illő borral együtt fogyasztjuk.

Mit együnk ma?

A hírcsatorna nem található.

Sajtvásárlás

Újpalota piac
Érdeklődés / Rendelésfelvétel
70 500 5239


Szentendre
Bükköspataki piac (Szerda és Szombat)

Szimpla kerti piac (Vasárnap)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Fehér József
30/254-4528


 Csepel piac (Péntek)

Vahot utcai piac (Szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Gyarmati Rudolf 
36/70-311-6088


Hunyadi piac (Péntek, szombat)

Lehel piac (Péntek, szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Zsótér Zsolt
36/30-381-1481


Debrecen
Nagy Mihály kert 57/B
Érdeklődés / Rendelésfelvétel

+36-20-386-8628

Nárcisz Birtok Kézműves Sajtmanufaktura

Magyarország H-4002 Debrecen, Nagy Mihály kert 57/B

 

Mircz Nárcisz
Sajtmester
narcisz@goldweb.hu
+36 20/335-9620 

 

Weboldalunkat eddiglátogató nézte meg. Köszönjük!