A tej 7000 éves történelme

 Kinek és mikor jutott eszébe először, hogy megfejje a tehenét? Sajnos erre a kínzó kérdésre nem tudjuk a választ, viszont a nagy-britanniai Bristoli Egyetem kutatói már tudják, hol és mikor terjedt először széles körben a tejfogyasztás. Meg fogtok lepődni, nem éppen a mai nagy tejtermelő országok területéről indult ez a szokás…

 

 Julie Dunne, a Bristoli Egyetem munkatársa egy nemzetközi kutatócsoporttal karöltve a mai Líbia területén fellelt, több ezer éves szaharai agyagedények – pontosabban a bennük található zsírmaradványok – vizsgálatával foglalkozott. Kutatásának eredményeiből arra a következtetésre jutott, hogy a Szahara vidékén élő, történelem előtti emberek már 7000 éve elkezdték háziasítani a juhokat, kecskéket és marhákat – nem csak húsuk, de értékes tejük miatt is.

 A Szahara prehisztorikus lakói 81 agyagedényt hagytak hátra, melyek a 9. és a 3. évezred közötti időszakot felölelő tárgyi emlékekként kerültek elő. A kutatók izotópelemzés során rájöttek, hogy állati eredetű zsírok maradtak fenn a belsejükben, ebből kiderült számukra, hogy a tej már jóval a vélt időszak előtt jelentős szerepet játszott az emberek táplálkozásában. Ez azért is érdekes, mert a Közel-Kelet és Eurázsia területén élő népek újkőkori letelepedésében a mezőgazdaság fejlődése fontosabb tényező volt – ezután kezdett csak elterjedni körükben a modern értelemben vett állattartás.

 Különböző sziklarajzok és metszetek is azt jelzik, hogy a prehisztorikus emberek komolyan megbecsülték tejelő állataikat: ezek a korai alkotások teheneket fejő „ősgazdákat” is ábrázolnak. A fennmaradt állattartással kapcsolatos művészet korát azonban egyelőre nem tudják meghatározni, így arról eddig keveset tudtunk, hogy mikor kezdtek őseink komolyabban is foglalkozni a tejtermeléssel.

 A tej feldolgozása ugyanakkor nem maradhatott el már őseink életében sem. Már ők is tudták, és rendkívül fontos volt számukra, hogy nyersen ne fogyasszák a bársonyos finomságot. A szervezetükből ugyanis még hiányzott a laktáz enzim, amely elsősorban a tejcukor emésztésében segít – talán ez volt a legelső lépés az UHT tej megalkotásához vezető úton is.

 

Mit együnk ma?

A hírcsatorna nem található.

Sajtvásárlás

Újpalota piac
Érdeklődés / Rendelésfelvétel
70 500 5239


Szentendre
Bükköspataki piac (Szerda és Szombat)

Szimpla kerti piac (Vasárnap)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Fehér József
30/254-4528


 Csepel piac (Péntek)

Vahot utcai piac (Szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Gyarmati Rudolf 
36/70-311-6088


Hunyadi piac (Péntek, szombat)

Lehel piac (Péntek, szombat)

Érdeklődés / Rendelésfelvétel
Zsótér Zsolt
36/30-381-1481


Debrecen
Nagy Mihály kert 57/B
Érdeklődés / Rendelésfelvétel

+36-20-386-8628

Nárcisz Birtok Kézműves Sajtmanufaktura

Magyarország H-4002 Debrecen, Nagy Mihály kert 57/B

 

Mircz Nárcisz
Sajtmester
narcisz@goldweb.hu
+36 20/335-9620 

 

Weboldalunkat eddiglátogató nézte meg. Köszönjük!